Οι «5 αναντικατάστατοι»

Αναφέρομαι σε πέντε είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου που ολόκληρη η λειτουργία του οικοσυστήματος του πλανήτη, εξαρτάται από αυτά. Σύμφωνα με πέντε κορυφαίους Βρετανούς επιστήμονες, υπάρχουν πέντε είδη της χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση και δυστυχώς σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, χωρίς αυτά η ζωή δεν θα ήταν ίδια…(θα υπήρχε;)
Η λίστα με αυτά τα πέντε «αναντικατάστατα» είδη είναι η εξής: Πρωτεύοντα Θηλαστικά, Μέλισσες Πλαγκτόν, Νυχτερίδες, Μανιτάρια

Είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί τα παραπάνω είδη είναι τόσο σημαντικά για τον πλανήτη μας και φυσικά για εμάς τους ανθρώπους.
Πρώτα απ’όλα τα Πρωτεύοντα Θηλαστικά (σημείωση: ανατρέξτε στη βικιπαίδεια για τον συγκεκριμένο ορισμό), εκτός από το γεγονός ότι το 90% του DNA μας είναι το ίδιο με αυτά, ο κύριος λόγος που τα κατατάσσει ως «αναντικατάστατα» είναι γιατί με τα περιττώματα τους μεταφέρονται οι σπόροι των φυτών. Κι όμως σχεδόν το 1/3 απειλείται με εξαφάνιση αλλά δεν γίνεται και τίποτα το ουσιαστικό για να αποτραπεί αυτό το κακό.

 Το Πλαγκτόν όπως θα ξέρετε, είναι σημαντική τροφή για τη θαλάσσια ζωή αφού τρέφονται με αυτό από μικροοργανισμοί μέχρι και φάλαινες. Ξέρετε όμως ότι παράγει το μισό του οξυγόνου του πλανήτη; Αυτή η τεράστια προσφορά του κινδυνεύει επίσης μιας και το ίδιο το πλαγκτόν εξαφανίζετε σιγά σιγά από την μόλυνση.

Απαραίτητες στη διαδικασία γονιμοποίησης της χλωρίδας είναι οι Μέλισσες αν και έχουν χάσει τα 4/5 του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες ερευνητές. Το πιο συγκλονιστικό σε σχέση με την προσφορά των μελισσών είναι ότι ο άνθρωπος θα πέθαινε από την πείνα χωρίς αυτές!

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργη η αναφορά των Νυχτερίδων στη λίστα με τους «αναντικατάστατους», είναι πολύ σημαντικές μολονότι χωρίς αυτές ο πλανήτης θα πνιγόταν στα έντομα. Το 20% των νυχτερίδων απειλείται με εξαφάνιση.

Τέλος, σύμφωνα με έναν από τους Βρετανούς επιστήμονες που «ασχολήθηκαν» με την επιλογή των πέντε «αναντικατάστατων» ειδών, τον Λιν Μπόντι, τα Μανιτάρια είναι το μόνο από αυτά τα πέντε είδη που δεν φαίνεται να κινδυνεύει, τουλάχιστον ακόμη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, αν δεν υπήρχαν τα μανιτάρια, οι άνθρωποι θα ζούσαν ακόμη στο νερό!

Πέρα από τα παραπάνω «τεράστιας προσφοράς» είδη, περισσότερα από 16.000 είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης, 869 είδη δεν υπάρχουν πια και 183 είδη προστίθενται κάθε χρόνο στη λίστα του αφανισμού.

Μάλλον η προσοχή της κοινής γνώμης θα πρέπει να στραφεί και εκεί….
 
Word Chimes

 

Top Blogs

Facebook Page

Pinterest

Followers

Follow this blog with bloglovin

Follow Word Chimes