Ως λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος, δεν θα μπορούσα να μην έχω διαβάσει και θαυμάσει τη μεγάλη κυρία του «εγκλήματος» Άγκαθα Κρίστι.
Η πιο σημαντική συγγραφέας του είδους Άγκαθα Μαίρη Κλαρίσα Μίλερ, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1899 στο Ντέβον της Αγγλίας.
Η πληροφορία των σπουδών της στο Παρίσι πάνω στο τραγούδι, μου έκανε μεγάλη εντύπωση καθώς τίποτα δεν θα μπορούσε να έχει κοινό μια καλλιτέχνης με μια συγγραφέα που «καταπιάνεται» εξολοκλήρου με εγκλήματα.
Κάτι που λύνει το μυστήριο αυτό, είναι το γεγονός ότι εργάστηκε ως βοηθός φαρμακείου, εκεί όπου έμαθε για όλα αυτά τα δηλητήρια που χρησιμοποίησε αμέτρητες φορές στα αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεκίνησε να γράφει.
Το πρώτο της μυθιστόρημα είχε τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» (1920) όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο διάσημος και κεντρικός ήρωας των έργων της Ηρακλής Πουαρό.
Ο θρυλικός ντεντέκτιβ θα εμφανιστεί σε 25 ακόμη μυθιστορήματα και αστυνομικές ιστορίες της Άγκαθα Κρίστι και θα δώσει το «παρόν» για τελευταία φορά στην περιοχή Στάιλς του πρώτου της βιβλίου, στο μυθιστόρημα «Η κουρτίνα», όπου και πεθαίνει.
Η αναγνώριση της κλασικής πλέον αστυνομικής συγγραφέως, θα έρθει με το δεύτερο της βιβλίο «Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροιντ» (1926), που θα την εκτινάξει στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων.
Ο γάμος της με τον 15 χρόνια μικρότερο της αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουν (δεύτερο της σύζυγο), θα την κάνει να τον ακολουθήσει για 30 συναπτά έτη στις ανασκαφές του στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο και συνάμα θα της δώσει τροφή για το έργο της. Άξιος αναφοράς είναι ο τόπος γνωριμίας της Άγκαθα Κρίστι με τον Μαξ Μαλόουν, σε ένα ταξίδι της συγγραφέως στην Ανατολή με το Orient Express!
Την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγο της, θα δημοσιευθεί και το «Φόνος στο Πρεσβυτόριο» , όπου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στον κόσμο τον δεύτερο ντεντέκτιβ των μυθιστορημάτων της, την μεγάλη σε ηλικία… Μις Τζέιν Μαρπλ.
Οι δύο αστυνομικοί ήρωες/ντετέκτιβ, Ηρακλής Πουαρό και η Τζέιν Μαρπλ,
θα αποτελέσουν τους πιο μακροχρόνιους ήρωες βιβλίων που αυτόματα τους καθιστά και ως τους πιο αναγνωρίσιμους.
Στην συγγραφική της πορεία η Άγκαθα Κρίστι θα γράψει πάνω από 80 μυθιστορήματα , με τα περισσότερα να έχουν γίνει best sellers και 12 από αυτά θεατρικά έργα.
Το θεατρικό έργο «Η ποντικοπαγίδα» (1950), παιζόταν πάνω από 21 χρόνια (!) σε θέατρο του Λονδίνου, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για την τεράστια αυτή διάρκεια.
Ένα ακόμη έργο της «Ο μάρτυρας κατηγορίας» (1953) καθώς και πολλά άλλα, γυρίστηκαν σε ταινία με εξίσου μεγάλη επιτυχία.
Κάτι που ίσως να μην γνωρίζετε, είναι ότι η Άγκαθα Κρίστι χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μαίρη Γουεστμάκοτ, έγραψε μια σειρά ρομαντικών ιστοριών δοκιμάζοντας το ταλέντο της και σε άλλα είδη λογοτεχνίας.
Το 1971 η Βασίλισσα της Αγγλίας θα της απονείμει τον τίτλο της Μεγάλης Κυρίας (Dome Commander) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και 5 χρόνια αργότερα (12 Ιανουαρίου 1976) θα πεθάνει σε ηλικία 85 ετών στο Γουόλιγκφορντ της Οξφόρδης.
Λίγο μετά το θάνατο της, θα δημοσιευτεί το έργο της «Ρετρό στην Ομίχλη», που «βρίσκει»τη Μις Μαρπλ να πεθαίνει, κάνοντας η «σύμπτωση» αυτή το θάνατο της πιο δραματικό. Ένα χρόνο μετά (1977) θα εκδοθεί η αυτοβιογραφία της.
Η Άγκαθα Κρίστι, συνέβαλε όσο κανείς άλλος στην εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος, σημειώνοντας αστρονομικό αριθμό συνολικής κυκλοφορίας αντιτύπων – 100.000.000!, κάτι που κάνει κατανοητή την ανάδειξη της ως τη συγγραφέα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών , δίπλα στον Γουίλιαμ Σαίξπηρ.