ARNE DAHL – “I simply write the books I want to read”


Arne Dahl. Πρόκειται για το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του συγγραφέα Jan Arnald.
Ο Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και κριτικός λογοτεχνίας, κατάφερε να διατηρήσει την ανωνυμία του πίσω από το ψευδώνυμο αυτό για πέντε συνεχόμενα έτη.
Έπειτα από την αποκάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας και την αναγνώριση της δουλειάς του στην χώρα του αλλά και σε υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και διακρίσεις, κατατάσσοντας τον στην σύγχρονη λίστα με τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Ο «ποιητής της αστυνομικής λογοτεχνίας» και δημιουργός της αστυνομικής ομάδας Α, καταπιάνεται με εγκλήματα και μυστήρια που εξελίσσονται στην Σουηδία, βάζοντας τους επίλεκτους αστυνομικούς της ομάδας του να τα εξιχνιάσουν.
Έντεκα τίτλους μετράει η πρωταγωνίστρια ομάδα του Arne Dahl (με πρώτο βιβλίο το πλέον γνωστό Mysterioso

όπου η ομάδα Α κυνηγά έναν δολοφόνο γνωστών επιχειρηματιών αφήνοντας μόνο ίχνος το ομώνυμο μουσικό κομμάτι του Αμερικανού Τζαζίστα Τελόνιους Μονκ ) σε ασυνήθιστες υποθέσεις πλεγμένες με μαεστρία σε λογοτεχνικό μοτίβο, ιστορίες που συνθέτουν την αστυνομική σειρά του συγγραφέα Intercrime.

Ο κατά κόσμον Jan Arnald μέσω των μυθιστορημάτων του πραγματεύεται τη Σουηδική κοινωνία με έναν τρόπο αποκαλυπτικό και καθόλου εξωραϊστικό. Στις σελίδες του Mysterioso, που είχα την ευκαιρία να διαβάσω, ο 47χρονος συγγραφέας θίγει σύγχρονα προβλήματα της Σουηδικής κοινωνίας όπως ρατσισμός, οικονομική ανισότητα, παρακράτος και διαφθορά, κάτι που φυσικά αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Βιβλία για αυτούς που αγαπούν τα μυστήρια και τις εξιχνιάσεις τους. Βιβλία για τους λάτρεις των αστυνομικών θρίλερ, που δύσκολα τα αφήνουν σπο τα χέρια τους χωρίς να σιγουρευτούν ότι έχουν διαβάσει μέχρι και την τελευταία τους σελίδα.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω κάτι σημαντικό που διάβασα ερευνώντας τη δουλειά του Arne Dahl. Ακολουθώντας το αστυνομικό μυθιστόρημα, που τελευταία υποφέρει από κλισέ, ο εν λόγω συγγραφέας πέραν της «ομορφιάς» που προσφέρει στον αναγνώστη μέσα από τη γοητευτική του γραφή, με τα έργα του προσφέρει στην υπηρεσία της ποιότητας του αστυνομικού μυθιστορήματος.

 

Top Blogs

Facebook Page

Pinterest

Followers

Follow this blog with bloglovin

Follow Word Chimes