Αμφισβητούμενα εξώφυλλα

Eξώφυλλα διάσημων περιοδικών που τάραξαν τα ήσυχα νερά της Αμερικάνικης κοινωνίας μέσα στο πέρασμα του χρόνου και δημιούργησαν είτε θετικές είτε αρνητικές αντιδράσεις. Κάποια από αυτά βραβεύτηκαν και πούλησαν πέραν του αναμενόμενου, κάποια άλλα αποτέλεσαν αιτία ντροπής ακόμα και απόλυσης του υπεύθυνου editor.

Time Magazine, 2 Ιανουαρίου 1939: Ο Χίτλερ ως άνδρας της χρονιάς!
Το εξώφυλλο απεικόνιζε τον Χίτλερ καθισμένο σε εκκλησιαστικό όργανο μέσα σε μία καθολική εκκλησία ενώ θύματα κρέμονταν από τον Τροχό, Μεσαιωνικό μηχανισμό βασανιστηρίων. Φυσικά ο δημιουργός του συγκεκριμένου εξωφύλλου αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε προσδώσει στον Χίτλερ, ως άνδρα της χρονιάς, δηλώνοντας πως του τον απένειμε, σαν ένα πρόσωπο που επηρέασε στο μέγιστο βαθμό τα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς.

Time Magazine, 8 Απριλίου 1966: Is God Dead?
Το μαυρο-κόκκινο αυτό εξώφυλλο με την φράση Is God Dead?, έχει ονομαστεί ως το πιο αμφιλεγόμενο εξώφυλλο όλων των εποχών!
Το σχετικό άρθρο που περιελάμβανε το περιοδικό, αφορούσε το θεολογικό Αμερικανικό κίνημα “death of God” που είχε διαδωθεί τη δεκαετία του ’60. Φυσικό επακόλουθο η οργή των αναγνωστών.








Περιοδικό Life, 26 Νοεμβρίου 1965: Πόλεμος στο Βιετνάμ
Ο Paul Schutzers, ένας από τους καλύτερους φωτογράφους του περιοδικού, αποθανατίζει με τον φακό του έναν Βιετναμέζο αιχμάλωτο των Αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η εικόνα ενός ανθρώπου με καλυμμένα τα μάτια και το στόμα καθώς και σχετικά άρθρα για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, κατάφεραν να αλλάξουν τη γνώμη της Αμερικανικής κοινωνίας και να την στρέψουν εναντίον του πολέμου.







Περιοδικό Esquire, Απρίλιος 1968: The passion of Muhammad Ali
Το εξώφυλλο αυτό δημιουργήθηκε για να απεικονίσει με σαρκαστικό τρόπο την άρση του τίτλου του γνωστού μποξέρ Muhammad Ali, ως επακόλουθο της άρνησης του να καταταγεί στον Αμερικανικό στρατό λόγω των θρησκευτικών του αντιλήψεων.
Το εξώφυλλο παρέπεμπε σε γνωστό έργο με την ονομασία “The Martyrdom of St. Sebastian”.








Περιοδικό Esquire, Μάιος 1969: Ο Andy Warhol και η κονσέρβα
Δεν θα μπορούσε να απεικονιστεί καλύτερα η πτώση του Αμερικανικού καλλιτεχνικού κινήματος avant-gard, από τον ίδιο τον Andy Warhol να πνίγεται στη διάσημη ντοματο-κονσέρβα του!
Ο δημιουργός της συγκεκριμένης εικόνας και αμέτρητων άλλων εξώφυλλων ήταν υπεύθυνος για την ραγδαία αύξηση των πωλήσεων του συγκεκριμένου περιοδικού.









Περιοδικό Playboy, Οκτώβριος 1971: Η πρώτη Αφρο-Αμερικανή
Πρόκειται για το πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού Playboy που φιλοξένησε Αφρο-Αμερικανή γυναίκα, το μοντέλο Darine Stern.











Περιοδικό National Lampoon, Ιανουάριος 1973: If You Don’t Buy This Magazine, We’ll kill this Dog
Ένας σκύλος υπό την απειλή όπλου ήταν αρκετό να προκαλέσει γέλια στους αναγνώστες του περιοδικού αλλά και αρκετές αντιδράσεις για την δημιουργία του.












Περιοδικό The New Yorker, 29 Μαρτίου 1976: Ο Χάρτης της Νέας Υόρκης
Ο Saul Steinberg σχεδιάζει τον χάρτη του Νεο-Υορκέζου για το πως αντιλαμβάνεται τις υπόλοιπες πολιτείες της Αμερικής. Αργότερα ο δημιουργός κάνει μήνυση στην Columbia Pictures για τη δημιουργία του πόστερ της ταινίας “Moscow on the Hudson”, ως βασισμένο στην ιδέα του. Ο Steinberg κερδίζει τη δίκη.









Περιοδικό Rolling Stone, 22 Ιανουαρίου 1981: John Lennon και Yoko Ono
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις μερικές ώρες πριν την δολοφονία του John Lennon έξω από το διαμερισμά του στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηρίστηκε ως η πιο διάσημη φωτογραφία σε εξώφυλλο περιοδικού των τελευταίων 40 χρόνων από τον Αμερικανικό σύλλογο Εκδοτών Περιοδικού.









Περιοδικό Vanity Fair, Αύγουστος 1991: Η Demi Moore έγκυος και γυμνή!
Το εξώφυλλο αυτό χαρακτηρίστηκε αισχρό όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Μερικά μαγαζιά το επέστρεψαν πίσω αφού αρνιούνταν οι ιδιοκτήτες τους να το πουλήσουν ενώ άλλα το διέθεταν στο αγοραστικό κοινό με καλυμμένο το προκλητικό και προσβλητικό εξώφυλλο. Αργότερα το συγκεκριμένο εξώφυλλο ενέπνευσε αμέτρητες διάσημες να φωτογραφηθούν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και φυσικά βοήθησε την καριέρα της ηθοποιού να εκτιναχθεί στα ύψη.






Word Chimes 

 

Top Blogs

Facebook Page

Pinterest

Followers

Follow this blog with bloglovin

Follow Word Chimes