La vie… à Paris!



Παρίσι…Η πόλη του έρωτα και των τεχνών.

Μια πόλη του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος. Η απαράμιλλη ομορφιά του, γοήτευε και συνεχίζει να γοητεύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο που διανοούμενοι από ολόκληρο τον πλανήτη έχουν περπατήσει στις συνοικίες του και έχουν κάτσει στα περίφημα café του.

Το Παρίσι (Βόρεια Γαλλία) βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, ο οποίος χωρίζει την πόλη στα δύο -rive droite και rive gauche-δηλαδή δεξιά και αριστερή όχθη αντίστοιχα. Μοιράζεται σε 20 διαμερίσματα και οι κάτοικοι του ανέρχονται περίπου στα 20 εκατομμύρια. Η αρχική του ονομασία ήταν Λουτέτια και η μετονομασία του σε Παρίσι το 2Ο αιώνα μ.Χ,. οφείλεται στη κέλτικη φυλή των Παρισίων. Ο Φράγκος βασιλιάς Κλόβις την επιλέγει ως πρωτεύουσα και έκτοτε χτίζεται ο ναός της Notre –Dame (γοτθικής αρχιτεκτονικής), το φρούριο του Λούβρου και ιδρύεται το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

 Το 1670 κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα café, κάτι που εξηγεί το ιστορικό τους «δέσιμο» με την πόλη.

Ο μεγαλύτερος πόλος έλξης των τουριστών, ο πύργος του Άιφελ, κατασκευάζεται το 1889. Οι 7.000 τόνοι σιδήρου φτάνουν τα 300 μέτρα ύψος και προσφέρουν μια μοναδική θέα της πόλης για όποιον ανέβει στο υψηλότερο σημείο.

Το μουσείο του Λούβρου (πρώην βασιλικό ανάκτορο) επάξια κρατά το «στέμμα» του καλύτερου μουσείου στον κόσμο καθώς και ενός από τα μεγαλύτερα. Μεταξύ των άλλων (περίπου 400.000 έργα) φιλοξενεί την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Πέρα από το διάσημο μουσείο του Λούβρου, υπάρχουν άπειρα μουσεία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς κατά τη παραμονή του στην πόλη. Το μουσείο Ορσέ (Orsay), πρώην σιδηροδρομικός σταθμός, διαθέτει μια σπουδαία συλλογή έργων από Γάλλους Ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Το μουσείο Διακοσμητικών τεχνών, το Μουσείο Ράντεν, το εθνικό μουσείο Ασιατικής τέχνης, το κέντρο Pompidou(σύγχρονο κέντρο μοντέρνας τέχνης) και πολλά άλλα συμπληρώνουν τη λίστα.

Η Αψίδα του Θριάμβου, η Βαστίλη της Γαλλικής Επανάστασης, οι Βερσαλλίες είναι μερικά ακόμα πασίγνωστα μέρη ξενάγησης.

Τα Ηλύσια Πεδία (Les champs Elysées) αποτελούν μια χαρακτηριστική ομορφιά του Παρισιού της σημερινής εποχής. Πρόκειται για τη διάσημη λεωφόρο, περιοχή πολυτελών καταστημάτων και ψυχαγωγίας.

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της ζωής της πόλης αποτελεί η διασκέδαση και το φαγητό. Το Moulin Rouge νομίζω δεν χρειάζεται συστάσεις, όσο για την περίφημη Γαλλική κουζίνα, το Παρίσι βρίθει από πανάκριβα εστιατόρια και υπέροχα διακοσμημένα bistro.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που κάνει το Παρίσι να ξεχωρίζει είναι ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά έργων τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων (αντίκες) με άπειρες γκαλερί (κυρίως στην αριστερή όχθη).

Οι γυναίκες έχουν ακόμα ένα λόγο να ξεχωρίζουν το Παρίσι και δεν είναι άλλος από τη μόδα. Το 1947 ο Christian Dior οργανώνει την πρώτη επίδειξη μόδας και το Παρίσι σήμερα χαρακτηρίζεται ως η Ευρωπαική πρωτεύουσα της υψηλής ραπτικής.

Όσες γραμμές και αν γραφτούν για το Παρίσι δεν θα καταφέρουν να δώσουν ούτε στο ελάχιστο την μαγική του εικόνα. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία και αν σας λείπει το έτερον ήμισυ, μην στεναχωριέστε. Ένα ποτήρι Γαλλικό κρασί και η ρομαντική ατμόσφαιρα του Παρισιού θα κάνει την καρδιά σας να σκιρτήσει, αν όχι για κάποια άλλη ψυχή σίγουρα για το ίδιο το Παρίσι!

Word Chimes

 

Top Blogs

Facebook Page

Pinterest

Followers

Follow this blog with bloglovin

Follow Word Chimes