The Carbon Diaries

Πρόσφατα έμαθα για μια νέα Βρετανίδα συγγραφέα, την Saci Lloyd, που η σειρά των βιβλίων της The Carbon Diaries, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα της αλλά και στην Αμερική.
Η ηρωίδα της συγγραφέως, Laura Brown, έχει συναρπάσει τους έφηβους και πολλοί δηλώνουν ότι αποτελεί μια τεράστια «απειλεί» για τον πλέον διάσημο φανταστικό χαρακτήρα, Harry Potter.


Η Saci Lloyd τοποθετεί την Laura Brown στο έτος 2015 (The Carbon Diaries 2015 είναι ο τίτλος του πρώτου της βιβλίου), αντιμέτωπη με τις ανησυχίες της εφηβικής της ηλικίας αλλά και αντιμέτωπη με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Το μεγάλο ενδιαφέρον της συγγραφέος για τις κλιματικές αλλαγές την ώθησε να γράψει ένα βιβλίο φανταστικό αλλά που «φέρνει» μεγάλα και ρεαλιστικά θέματα της ζωής στην επιφάνια.

Μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής και πιο συγκεκριμένα η εταιρεία παραγωγής του Johnny Depp, Infinitum Nihil, έδειξε ενδιαφέρον να μεταφέρει το βιβλίο στην μεγάλη οθόνη διαπραγματεύοντας τα δικαιώματα με την συγγραφέα, κάτι όμως που δεν κατάφερε διότι η Saci Lloyd την απέρριψε, επιλέγοντας την Company Pictures και την μεταφορά του βιβλίου στο BBC.

To δεύτερο βιβλίο της 42άχρονης Βρετανίδας έχει τίτλο The Carbon Diaries 2017 και βρίσκει την ηρωίδα της, Laura Brown σε μια τραγικότερη κατάσταση αφού η υπερθέρμανση του πλανήτη και γενικότερα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών αλλάζουν δραματικά τα πράγματα και αλλοιώνουν το «προφίλ» της σύγχρονης μοντέρνας ζωής.

Πέρα όμως από τον προβληματισμό σχετικά με το περιβάλλον, η Saci Lloyd στο δεύτερο βιβλίο της, μέσω της Laura Brown και το συγκρότημα της Dirty Angels που ταξιδεύουν στην Ευρώπη του μέλλοντος, «βλέπει» ακόμη τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, την μετανάστευση και τον πόλεμο για τα αποθέματα νερού.
Παρόλα αυτά η συγγραφέας δηλώνει ότι και αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο με εξίσου χιουμοριστική διάθεση όπως και το πρώτο.

Στις προσδοκίες για μια σειρά 6 βιβλίων The Carbon Diaries, η Saci Lloyd απαντάει όχι, μιας και δεν έχει σκοπό να «ξαναταλαιπωρήσει» την ηρωίδα της αλλά ούτε και να «ξεχειλώσει» την ιδέα που είχε για το βιβλίο.

Χωρίς να έχω διαβάσει ακόμα τα Carbon Diaries, θεωρώ ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα. Το γεγονός ότι η συγγραφέας τοποθετεί χρονολογικά την ιστορία της στο μέλλον, δίνει μια τραγική και ανησυχητική «δόση» στους αναγνώστες, μιλώντας για το μέλλον αλλά ταυτόχρονα το πολύ άμεσο.
Επίσης η ιδέα να υιοθετήσει μια ηρωίδα σε νεαρή ηλικία δίνει και αυτή το στίγμα της, για το ότι το όλο θέμα του περιβάλλοντος μπορεί να μην αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τις σημερινές γενιές αλλά θα αγγίξει σίγουρα τις γενιές του αύριο.

Όπως πολύ εύστοχα δήλωσε η Saci Lloyd, όταν έπιασε το στυλό στα χέρια της για πρώτη φορά,

τα θέματα του περιβάλλοντος ήταν ακόμα σχεδόν φιλοσοφικά ερωτήματα. Τώρα δυστυχώς ο κόσμος γνωρίζει την πραγματικότητα αλλά όλοι έχουν ένα λόγο προσωπικά, για να μην ανησυχήσουν ακόμα…



 Word Chimes

 

Top Blogs

Facebook Page

Pinterest

Followers

Follow this blog with bloglovin

Follow Word Chimes